BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

ampuni kami ya allah...

baru-baru ini  tempat pengajian aku.. di kejutkan dengan kematian seorang pelajar yang merupakan rakan seperjuangan di dalam pengajian kaunseling dan satu sem dengan aku... arwah merupakan seorang yang sangat ceria dan selalu menceriakan kami dalam kuliah kami... ramai kawan2 yang terasa dengan pemergiannya.. tapi yang dah pergi tetapkan pergi, kita yang hidup kena terus hidup dengan penuh berhati2 dan sentiasa muhasabah...

sebenarnya tujuan tulis ni bukan sebab nak bersedih2.. tp lebih kepada mengambil iktibar daripada apa yang telah terjadi..


seperti mana yang kita semua telah lihat dan saksikan dengan mata kasar sekarang banyak kematian yang berlaku tanpa di duga.. bukan nk meragui tetapi sebagai modal keinsafan diri.. ajal datang x kira masa, umur, tempat, apepun.. xkan dapat halang ketentuan allah.. saat2 kematian sememangnya merupakan satu keadaan yang sangat menggerunkan, kita sebagai manusia biasa yang tidak terlepas dari dosa yang kecil mahupun besar, semestinya kita kena sentiasa bersedia dengan saat menggerunkan yang telah dijanjikan allah ni.. bayangkanlah rasulullah s.a.w. yang merupakan utusan allah, kekasih allah.. juga merasakan kepedihan sakaratulmaut.. inikan pula ita manusia biasa sepatutnya lebih bersedia dengan segala persiapan yang akan dapat membantu kita nanti, kita kena sentiasa bertaubat dan menginsafi diri..

kita semua tak tau ape nasib kita kat sana nanti, samaada kita akan menikmati kesenangan ataupun kita akan menghadapi pembalasan yang sangat dahsyat. kita gunakanlah masa, peluang, kesempatan yang ada untuk kita lebih menghayati rasa kehambaan yang paling dalam bagi menjiwai watak kehambaan dengan pengabdian yang seluruh seperti mana yang telah kita janjikan kepada allah sejak dari alam ruh.

semoga kita semua akan tergolong dalam kalangan hamba yang terbaik yang memenuhi segala tuntutan dan perintah allah. semoga allan memudahkan kehidupan kita di dunia apatah lagi kkesejahteraan di akhirat. semoga allah meredhai dan merahmati kita selalu. semoga allah membuka mata hati kita untk mengambil iktibar daripada kematian. semoga allah menjauhkan kita dari azab kubur, azab neraka, dari fitnah dunia dan fitnah dajjal.... ampunkan kami ya allah...